Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

Szerző: P. Berkes Judit Kategória: Adóhírek Közzétéve: 2018.03.23

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

Magánszemélyként 2018-ban is lehetőség van arra, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1%-át felajánlja egy civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, amely 2018-ban is a Nemzeti Tehetség Program.

A jogvesztő határidő: 2018.05.22.

 

Az 1+1 %-os felajánlásáról a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A rendelkezést 2018. május 22-éig benyújthatja:

  • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • 17EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva, lezárt borítékban).
  • a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain)

A nyilatkozat letölthető innen: SZJA 1plus1 rendelkező nyilatkozat

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatója továbbra is összegyűjtheti az Ön 1+1 %-os nyilatkozatát. (Amennyiben munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1 %-áról, akkor azt részére legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg.)

Fontos, hogy a 2018. május 22-ei határidő jogvesztő, vagyis ezután már nem tud rendelkezni adója 1%-ról.

 

Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését, hogy nevét és elérhetőségét  az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.


hu_HUHungarian