Bérszámfejtéssel kapcsolatos év eleji nyilatkozatok

Szerző: P. Berkes Judit Kategória: Adóhírek Közzétéve: 2018.01.18

Bérszámfejtéssel kapcsolatos év eleji nyilatkozatok

 

Pollák-Berkes Judit – 2018.01.18

Január nagyon fontos hónap a munkavállalók és a munkaadók szempontjából egyaránt, hiszen a munkavállalóknak számos nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy munkaadójuk megfelelőképpen el tudják készíteni a bérszámfejtést részükre.  Januárban azonban nem csak a munkavállalóknak van kötelezettségük: a munkaadók is ebben a hónapban adják ki a 2017-es évre vonatkozó adó-és járulékadatokat.

Munkavállalói nyilatkozatok adókedvezményhez

Január hónapban kell eldönteni, hogy milyen kedvezményeket kívánnak igénybe venni a következők tekintetében:

  • családi kedvezmény (honlapunkról letölthető):

Itt érdemes a munkavállalónak körültekintően és időben eljárni, mert ezen nyilatkozat elmulasztása, vagy hibás kitöltése jelentős plusz terhet jelent utólag a munkavállalónak és a bérszámfejtésnek egyaránt. Idén könnyítést jelent, hogy a házastárs munkahelyén már nem kel külön nyilatkozatot bekérni.

A családi adókedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő:

1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezmény

2 gyermek esetén havonta 116 670 forint adóalap-kedvezmény

3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit

1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta

2 gyermek esetén havonta 17 500 forint gyermekenként és havonta

3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

  • első házasok kedvezménye (honlapunkról letölthető):

A friss házasok adókedvezményének összege a bevezetése óta változatlan. A házastársak együttesen havi 5 000 Ft adókedvezményt vehetnek igénybe (megosztható). Az első házasok kedvezményét a házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni és 24 hónapon keresztül jár.

  • személyi kedvezményekről az esetleges külföldi illetőségről (honlapunkról letölthető):

NAGYON FONTOS!!! A családi adókedvezmény, vagy a friss házasok adókedvezménye attól a hónaptól érvényesíthető, amikor a dolgozó az igazolást leadta. A késés miatt elmaradt, de jogosan igénybe vehető adókedvezmények később már csupán az éves SZJA bevallásokban érhetőek el. Kései nyilatkozattétel esetén a kedvezmény nem vész el, de csak az év végét követően az SZJA bevallásában tudja érvényesíteni azt a munkavállaló. 

Szabadnapokra vonatkozó munkavállalói nyilatkozatok

A gyermekekhez (magzathoz) kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez év elején kell nyilatkozni a megfelelő nyomtatvány segítségével. Ezzel a lehetőséggel immár mindkét szülő élhet.  A gyermekek utáni pótszabadság akkor jár, ha a gyermek még nincs 16 éves. Egy gyermek esetén 2, két gyermek esetén 4, míg három vagy ennél több gyermek esetén összesen 7 nap pótszabadság jár.

Az év közben született gyermek esetén az apának járó plusz 5 nap apanapot abban az esetben tudja kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor igényli. Ezt az öt nap apaszabadságot addig kell kivennie, míg a gyerek születése után két hónap el nem telik. (Ikrek esetén hét napot lehet kivenni).

CAFETERIA nyilatkozatok a munkavállalók által

Amennyiben a munkáltató CAFETERIA rendszerben is biztosít juttatásokat a munkavállalói számára, abban az esetben mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. (Adóváltozások 2018-as hírlevelünkből tájékozódhat a 2018-as CAFETERIA szabályokról.)

A 2017. évi adóelszámolások elkészítése a munkaadók által

A munkaadóknak január 31-ig át kell adniuk a munkavállalóik számára a 2017-es adóévre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat.

2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, vagyis azt már a 2017-es adóév tekintetében sem lehet igénybe venni. A munkavállalók vagy önadózással vagy pedig a NAV segítségével teljesíthetik SZJA bevallásaikat. A magánszemélyeken kívül a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is a NAV készíti el a bevallási tervezetet a 2017. évről.


hu_HUHungarian